Tsjekkia 2009 – mer info

Most ligger nordvest i den Tsjekkiske Republikk, i et gruveområde ca 8 mil fra Praha. Most betyr bro på tsjekkisk, og byen har fått sitt navn fordi den ligger i myrterreng; en mengde broer var nødvendig for at handelstrafikken mellom Praha og Freiberg skulle gå effektivt.
Med sine nær 70.000 innbyggere er den tusen år gamle byen på størrelse med Kristiansand.
Mens Tsjekkoslovakia var under sovjetisk styre ble mesteparten av gamlebyen jevnet med jorden for å gi plass til gruvedrift. En rekke unike og historiske bygninger forsvant, kun én kirke overlevde. En gotisk kirke fra 1500-tallet ble flyttet med tog 30 meter pr dag og plassert i ny-byen, omtrent en kilometer unna. Kirken ble flyttet i ett stykke, og prosessen var ganske møysommelig. Etter 7 år med forarbeide, som innebar forsterkninger av alle bærende elementer, samt riving av samtlige bygninger langs den planlagte ruta, kunne kirken settes i bevegelse på sine 56 skinnegående vogner.

I dag er Most en by i rask utvikling. Mange sosiale og arkitektoniske prosjekter har som mål å bli kvitt kommunist-preget over blokkbebyggelsen i utkanten av sentrum. Ny teknologi i gruvedriften har positiv innvirkning på miljøet, noe som gjør at drue- og epledyrkingen skyter fart.
Flere store sport- og underholdningsanlegg er bygget de senere årene, hvor et stort badeland og den ene av Tsjekkias to racingbaner nevnes spesielt, i tillegg til veddeløpsbanen der verdenstreffet altså avholdes den siste uka i juli. Listen over severdige gamle bygninger er som nevnt dessverre ganske kort – bildene viser de to mest omtalte: Hnevin-slottet og den gotiske kirken.

For mer info – se www.mesto-most.cz

Kilder:
www.mesto-most.cz
Wikipedia

Legg igjen en kommentar